sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Kiipeilyä Krabilla



Suomessa talvi on parhaimmillaan, saadaan nauttia vastasataneesta puhtaasta lumesta ja ihanista aurinkoisista talvisäistä.  Mikäpä sen mukavampaa ulkoilun päätteeksi, kuin palata kuvien muodossa takaisin aurinkoiseen ja lämpöiseen Thaimaahan. 

Tässä lupailemani kiipeilypostaus. Olkaa hyvät.

Ao Nangissa ei ollut meille sopivia kiipeilyreittejä (liian vaikeatasoisia), joten suuntasimme lähes aina pitkähäntäveneillä Railaylle, Phra nangin rannalle. Sieltä oli lyhyt kävelymatka useille kiipeilysektoreille. 
Tonsailla kävimme kerran ihmettelemässä huudeja, mutta reiteille lähestyminen oli sen verran viidakkoista, että minä hämähäkkikammoisena en uskaltanut sinne lähteä. Joillakin Tonsain kallioilla kävimme, mutta niiden reitit olivat varattuina, joten emme jääneet odottelemaan vapautumista. Tonsai on yksi Krabin tunnetuimmista kiipeilypaikoista Railayn ohella. 

Tonsai beach

Tonsailla erään kiipeilysektorin juurella.

Tonsain "pääkatu", jolla ei näkynyt kuin kiipeilyturisteja. 




Ao Nangin rannalta lähdettiin pitkähäntäveneellä kohti Railayta
Ensimmäisen kerran menimme Diamond Caven kallioille. Phra nangin puolelta sinne pääsi kävelemällä läpi pienen viidakon Railay Eastin suuntaan.

Phra Nangin rantaa.
Kävelymatkaa kalliolle tuli noin 15 minuuttia. Diamond Cavella oli myös kiipeilykoulu, mutta sen palveluita me emme tarvinneet, sillä meillä oli omat kiipeilyvarusteet mukana. Climbing School (kiipeilykoulu) on hyödyksi, jos ei ole aiempaa kokemusta köysikiipeilystä tai tarvitsee varmistajan. Me varmistimme toinen toisiamme. Minä kävin köysikiipeilykurssit omalla paikkakunnalla ennen reissuunlähtöä, jotta voin turvallisesti varmistaa miehen kiipeilyä. Mies on kokeneempi kiipeilijä, ja käynyt ulkomailla ennenkin  kiipeilemässä. Minulle tämä oli uusi ja jännittäväkin kokemus, jota odotin innolla.

Kiipeilykoulu ja kallio Diamond Cavella, Railaylla.
Diamond Cave oli todella ruuhkainen, koska kiipeilykoulu oli sen vallannut. Aikamme ihmeteltyämme, löysimme muutaman vapaan reitin, ja pääsimme hieman itsekin kokeilemaan Krabin kallioita. Aasialaisia kiipeilijöitä oli paikalla paljon, ja mikä näin länsimaisena ihmetytti, melko iäkästä porukkaa keikkui seinillä kovemmilla reiteillä, kuin mitä itse osaamme kiivetä. Ilmeisesti kiipeilykulttuuri on aasiassa hieman erilainen kuin meilläpäin. Mutta olihan kovakuntoista porukkaa, ei voi muuta sanoa.

Diamond Cave oli melko ruuhkainen.
Tässä oikealla aasialainen vanhempi nainen kiipeää ketterästi vaativaa reittiä.
Mies kiipesi liidaamalla (lead-climbing) ja teki topissa (ylhäällä) ankkurin ja laskeutui ns. yläköydellä alas. Minä kiipesin samat reitit yläköydellä (toprope), koska liidaaminen on vaativampaa, ja koska kiipesin ensimmäistä kertaa ikinä ulkona köyden kanssa. 

Minun ensimmäinen käysikiipeilytoppaus ulkona. 
Kyllä oli hieno fiilis, kun sai reitin kiivettyä, eli topattua. Jotkin reitit olivat sen verran vaativia, että minun piti välillä tulla köyden varaan huilaamaan, mutta niin vaan sain monen monta reittiä kiivettyä ihan ilman huilaamisia. 
Kiipeilimme yleensä muutaman tunnin. Siinä ajassa ehti kumpikin kiivetä muutamia reittejä. Kiipeilyn jälkeen oli mukava pulahtaa uimaan, ennen paluuta Ao Nangiin. 

Ostimme Railaylta kiipeilykaupasta Krabin kiipeilytopon, jossa on kaikki reitit merkattuna.
Seuraavan kerran suuntasimme taas veneillen Railay Eastille, One Two Three Arealle. Sielläkin oli ruuhkaista, mutta aina sieltä joku vapaa reitti onneksi löytyi. Meteli oli välillä melkoinen, kun koulun ohjaajat huusivat ohjeita ylös kiipeilijöille. 

Kiipeilykoulun väkeä Railay Eastilla

Mies tekemässä ankkuria n. 10 metrissä. Railay East.

Varmistamista ATC:lla. Belaying with ATC.
Kolmannen kerran menimme kiipeilemään Phra nang rannan kupeessa olevalle Escher Wall`lle. (Alla olevassa kuvassa korkean seinämän vasemmalla puolella)

Phra Nangin rantaa. Takana Escher Wall.

Topissa ollaan. Varmistaja köydenpäässä alhaalla.

Tällaiset maisemat olivat erään reitin topista Phra nangille.


Maisemia topista merelle. Huikeaa.

Kiipeilyleiri Escher Wall`lla.
Kiipeilyn jälkeen jäimme taas rannalle huilailemaan ja uimaan. Otinpa kerran hieronnankin rannalla, kun sai hieroja minut helposti ylipuhuttua.
 :)
Hierontapaikat puiden katveessa Phra Nangilla.


Kiipeilykamat veneeseen ja kohti uusia reittejä.
Neljäs kiipeilykerta, ja paikkana taas Railay Eastin One Two Three Area. Edellisen kerran reitti, jota olisimme halunneet kiivetä, oli varattuna koko ajan. Tällä kertaa pääsimme sen kimppuun. 

Suurin saavutukseni. Kiipesin koko tämän seinän, 30 metriä.

Mies tekemässä ankkuria. (Ylempi kiipeilijä)
Massage secrets 30m. 6A+


Huikean hienot maisemat topista, 30 metrin korkeudesta!
Railway East. Krabi.

Maisemat Railay Eastin rannalle samasta topista!

Varmistaja näyttää melko pienelle korkeuksista katsottuna.
Tuntui kyllä niin huikealle päästä omin voimin toppiin 30 metriin huilaamatta välillä köydessä. Tosin 20 metrin korkeudessa oli tasanne, missä pystyi huilamaan. Fiilis topissa oli sanoinkuvaamaton!

Mies lähdössä liidaamaan
Kaiken kaikkiaan kiipeily Krabilla oli mahtavaa. Kuumuus ei haitannut, kun siihen tottui. Hiki virtasi koko ajan, mutta mankkaamalla käsiä ahkerasti, sai kallioon ihan hyvä pidon. Jotkut kalliot olivat liiasta kiipeilystä lasittuneita, ja tuntuivat melko liukkailta. Niillä emme juurikaan kiipeilleet.

Välipäivinä, kun emme itse kiivenneet, katselimme toisten kiipeilyä Phra Nang Cavella.


Varusteet.

Loma oli onnistunut myös kiipeilyn suhteen. Minä sain ensikosketusta ulkona köysittelyyn, ja mieskin pääsi kiipeilemään vaikeita reittejä, joihin itselläni ei ollut juurikaan asiaa. Ehkä ensi talvena pääsemme taas valloittamaan Railayn kallioita, sen verran sinne jäi vielä kiipeämättömiä reittejä. Totta puhuakseni, reittejä kyllä varmasti riittää useiksi vuosiksi :D

Nyt odottelemme lumien sulamista, että pääsemme taas ulkokiville ja kallioille. Suomen graniittiin en olekaan köysitellen vielä tutustunut. Odotan sitä innolla. Mies on tälläkin hetkellä kiipeilemässä. Tällä kertaa jääkiipeilemässä Kouvolassa. 

Kesän suunnitelmissa on taas lähteä Lofooteille vaunuillen kiipeilemään ja haikkaamaan vuorille. 

Mukavaa sunnuntaita ja ihanaa kevättä! 

Mutsi



ps. Seuraava postaus tulossa piakkoin Thaimaan ihanista valkohiekkaisista saarista, Koh Bodalta ja Koh Chickeniltä.



























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti