maanantai 1. tammikuuta 2018

Joululoma Saariselällä

Jos unelma on mahdollista toteuttaa, silloin se pitää toteuttaa. Yksi minun unelmani oli juuri tällainen. En edes muista mistä asti olin haaveillut joulusta Lapissa, ehkä jo pienestä tytöstä pitäen. Syksyllä tuli pakottava tarve toteuttaa tämä pitkäaikainen haaveeni. Eipä muukaan perhe vastaanlaittanut, kun aloin puhumaan lappijoulusta. 

Olimme auttamattomasti myöhässä majoituksen varaamisen suhteen, kun vasta lokakuussa sain tämän ahaa-elämyksen, joten jouduimme tinkimään hieman kriteereistäni. Olin tietysti haaaveillut tunnelmallisesta lumenpeittämästä kelomökistä, mutta potentiaaiset ja kohtuuhintaiset mökit oli loppuunmyyty jo aikoja sitten. 

Saimme vuokrattua kuitenkin mukavan rivitalohuoneiston Holiday Club Saariselältä. Tosin vuokrasimme sen yksityisen kautta, ja saimme sen puolet halvemmalla kuin HC:n kautta. Huoneisto sijaitsi kylän välittömässä läheisyydessä, mutta kuitenkin sivussa pienen kävelymatkan päässä keskustasta.

Saavuimme Saariselälle 16 tunnin ajomatkan jälkeen myöhään aatonattoiltana. Ajokeli oli todella huono, joten matka kesti oletettua kauemmin. Jouluaattoaamuun heräsimme Saariselän kauniisiin maisemiin kipakkaan pakkassäähän. 

Lomaviikon aikana paukkui pakkanen yli kahdenkymmenen lähes joka päivä, ja se hieman rajoitti ulkoilua ja suunniteltuja hiihtoretkiä. Pääsimme kuitenkin hiihtämään, laskettelemaan ja tekemään eväsretkenkin. Suomen pisimmän pulkkamäen (1800m) Kaunispäältä kävimme laskemassa viimeisenä lomailtana. 

Lapin kaamoksessa on jotakin ihmeellistä taikaa. Pilkkopimeää ei suikaan ole, vaikka niin useasti luullakin. Aurinko kyllä valaisee horisontin takaa, mutta ei nouse sen yläpuolelle. Joulun tienoilla valoisinta oli puolenpäivän  maissa. Iltapäivällä puoli kahdelta alkoi jo hämärtää ja taivaanrannan värit olivat upeat selkeällä säällä. Koko päivän oli ikäänkuin "sinistä hetkeä",  ja luonto oli uskomattoman upea kauniine tykkylumisine puineen.


Maisemia aamukävelyltä jouluaattoaamuna huoneiston läheisyydessä.

Kaunispäällä jouluaattona. Saariselän kylä näkyy alhaalla.

Ihmiset tulivat kuuntelemaan joulurauhan julistusta kävellen tunturinrinnettä pitkin.
Jouluaattona puolilta päivin kävimme kuuntelemassa joulurauhan julistuksen Kaunispäällä. Porukkaa oli kokoontunut melko paljon paikalle, niin turisteja kuin paikallistakin väkeä. Ilma oli kirkas, joten jäimme hetkeksi kuvailemaan tunturimaisemia huipulle.

Niin kaunista oli Kaunispäällä

Nautimme tunturimaisemista täysin siemauksin

Lomafiilis 5/5

Hiihtohissi Kaunispäällä

Kahvila Huippu Kaunispäällä oli hienosti valaistu

Näköalatorni Kaunispäällä
Latasimme puhelimeen AuroraBorealis appin, jotta tietäisimme milloin revontulet leiskuisivat parhaiten. Haaveena oli tietysti nähdä leiskuvia revontulia. Useana iltana sovellus näytti korkeita lukuja, eli revontulia olisi, mutta pilvisyys haittasi niiden näkymistä. Ajoimme monena iltana Kaunispään huipulle turhaan, kunnes viimein eräänä iltana meitä onnisti. Saimme nähdä ja kokea upean revontulishown. Olemme revontulien kuvaamisessa aivan aloittelijoita, joten kuvan laatu ei ole  kehuttava.

Revontulet leiskuivat upeasti

Aurora borealis

Lumisia maisemia olisi voinut tuijotella loputtomiin, niissä oli jotakin todella mystisen kaunista ja rauhoittavaa.

Tykkylumen peittämät puut olivat niin kauniita

Tunturimaisemaa kaamoksessa
Kaunispäällä auringonlaskiessa (vaikkei se horisontin yläpuolella käynytkään)
Viimeisenä lomailtana lähdimme Kiilopäälle (Kiilopää Suomen latu) savusaunomaan. Olimme lukeneet, että kyseisen savusaunan löylyt ovat yhdet parhaista. Saunassa oli tunkua, mutta saimme silti nauttia pitkän tovin sen lempeistä löylyistä. Minä, joka en uskalla uida kunnolla edes kesällä, kävin kaksi kertaa avannosakin pulahtamassa. Tunturipuron avanto oli niin houkutteleva, joten pakkohan siellä oli käydä. Täytyy sanoa, että elämys oli kerrassaan hieno ja olo saunan ja avannon jälkeen ihanan rentoutunut. 

Kiilopään savusauna

Avanto tunturipurossa

Saariselän kappelissa kävimme joulupäivänä kuuntelemassa jouluhartauden. Niin kaunista alttaritaulua en ollut koskaan nähnyt, kun kappelissa oli. Vuodenaikojen mukaan vaihtuva alttaritaulu oli kyllä huikea.

Saariselän Paavalin kappelissa oli upea alttaritaulu
 Hiihtoladut olivat ihan priimakunnossa. Yhtenä päivänä hiihdeltiin Laanilaan Savotta-kahvilaan ja takaisin. Kahvilassa pidettiin mehu- ja munkkitauko. Mies kävi hiihtelemässä toisenkin kerran. Me menimme tyttären kanssa laskettelemaan muutamaksi tunniksi.

Ladulla Saariselkä-Laanila välillä

Kauniissa maisemissa sai hiihdellä

Lapin luonto

Iisakkipään laskettelurinteen valot näkyvissä

Iisakkipään laskettelurinnettä

Lasketeltiin Iisakkipäällä ja Kaunispäällä 

Hiihtohissi Kaunispäälle

Laskettelun välillä käytiin kaakaolla Huipussa

Savotta-kahvila Laanilassa oli ihana. 
Saariselän kylän palveluita emme paljon tarvinneet. Kuukkeli kaupassa käytiin täydentämässä ruokavarastoja ja Cafe Porotuvassa kävimme letuilla ja mehulla/kaakaolla.
Savotta-kahvilassa kävimme lounaalla eräänä päivänä. Vaihtoehtoina oli porokeittoa tai poronkäristystä. Minä söin poronkäristyksen muusilla ja puolukkahillolla, kun kerran lapissa oltiin.

Cafe Porotupa oli aivan ihastuttava
Kävimme pikaisesti tutustumassa Northern Lights Villagessa. Siellä meille esiteltiin jääbaari ja ravintola, sekä porot ja revontulimökit. Paikka oli melko uusi, vasta pari vuotta sitten rakennettu. Hienot olivat puitteet, kertakaikkiaan.

Icebar, jääbaari Northern Lights Villagessa

Northern Lights Villagen revontulimökit
 Pulkkamäessä kävimme ennen savusaunaan menoa. Muutaman kerran vauhti oli niin hurja, ja mäki töyssyinen, että lennettiin kaaressa ja lumi tuprusi naamalle peittäen koko naaman ja näkyvyyden. Hauskaa oli. Pulkkamäkeen pääsee alhaalta joko kävellen tai hiihtohissillä. Toki huipulle pääsee myös autolla, mutta me kapusimme sinne kävellen. Tulipa samalla mukava iltalenkki tehdyksi.

1800 metriä pulkkamäkeä

Kuka ekana alhaalla
Joululoma oli todella onnistunut ja ylitti kyllä kaikki odotukset. Menee varmaan vielä hetki sulatellessa tätä kaikkea kokemaamme ja näkemäämme. Viikossa ehti tehdä monenlaisia mukavia juttuja. Lähdön hetkellä oli kyllä haikeutta rinnassa. Ei olisi huvittanut lähteä takasin kohti Etelä-Karjalan loskakelejä. Näin on yksi unelma käynyt toteen, eikä tiedä vaikka joulunvietosta Lapissa tulisi meille uusi perinne.

Syksyllä me emme pitäneet lomia ollenkaan, joten tämä joululoma oli ikäänkuin syysloma :)

Nyt olisi pari viikkoa arkista aherrusta, ja sitten koittaakin jo talviloma Thaimaan auringon alla.

Oikein mukavaa ja reissujen täyttämää uutta vuotta kaikille!

Toivottelee Reissun piälä perhe





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti