sunnuntai 5. elokuuta 2018

Pääsiäinen 2018 Kuusamossa

Pääsiäisloman vietimme Kuusamossa Petäjälammen turistimajojen kelomökissä. Mökki oli aivan ihana ja mikä parasta, hyvin hoidetut hiihtoladut kulkivat mökin ikkunan alta Petäjälammen jäälle ja siitä edelleen ympäristöön. Sijainti Petäjälammen rannalla oli rauhallinen, mutta kuitenkin Kuusamon palveluiden läheisyydessä. 

Tälle reissulle saimme mukaan myös täysi-ikäiseksi varttuneen tyttären. Lomamme kului hiihtäen, lumikenkäillen ja muutenkin ulkoillen. Instagram ja Facebookin kansallispuisto-ryhmät ovat olleet pullollaan toinen toistaan upeamipa kuvia Posion Riisitunturilta. Niinpä mekin halusimme nähdä tuon tykkylumipuisen talvenihmemaan.

Meidän mökki Petäjälammen turistimajoilla. 

Ajopäivän illan hiihtelyt Kuusamon ilta-auringossa.

Lankalauantaina lähdimme Riisitunturille. Niin teki moni muukin. Menimme hyvissä ajoin ja saimmekin auton parkkiin ihan parkkialueelle. Mutta jälkeenpäin tulleet olivatkin sitten parkkeeranneet autonsa täysin holtittomasti kapean tien varteen. Tienvarsi oli ahdettu niin täyteen autoja, ettei poispääsystä meinannut tulla mitään. Useat autot olivatkin uponneet penkkaan tienlaidan pettäessä autonrenkaan alla. Jonotimme varmaan 45 minuuttia poispääsyä ja oli kyllä useita läheltä piti tilanteita, kun varovasti ohitimme tienlaitaan väärinpysäköityjä autoja. Jos paikalle olisi pitänyt päästä pelastusajoneuvolla, se olisi ollut tekemätön paikka. Mietimme, miten ajattelemattomia ihmiset ovatkaan.

Parkkikatastrofista kuitekin selvittiin, ja nyt jälkeenpäin muistellen päivä oli muuten ehkä talven hienoin. Sää oli upean aurinkoinen, ja Riisitunturi näytti parastaan. Luin fecebookista, että vain muutamia päiviä tuon jälkeen tykkylumet olivat pudonneet puista alas.

Reissurusseli Riisitunturin kansallispuiston lähtöportilla.

Talven ihmemaa. Todella. 


Lumikenkäilimme Riisin rääpäisy reitin.

Välillä lumikenkäilimme puhtaassa ja pehmeässä puuterilumessa. 

Koiralle teki välillä tiukkaa liian pehmeä ja upottava lumi.

Maisemat Riisitunturin päältä olivat niin kauniit


Aprillipäivänä lähdimme patikoimaan Oulangan kansallispuistoon Pienelle Karhunkierrokselle. Olemme patikoineet sen kesällä 2012. Nyt halusimme nähdä Myllykosken kuohut talviasussa. Emme kiertäneet koko kierrosta, vaan Siilastuvalla evästeltyämme käännyimme samoja polkuja pitkin takaisin. Matkanvarrelle jäi kuitenkin Aallokkokoski ja Jyrävä, jotka olivat nekin upeita myös talvella. 



Myllykoski

Talven ehkä kuvatuin kohde Oulangan kansallispuistossa

Aallokkokoski opastekyltin reiästä kuvattuna. 

Jyrävän putous oli hienoa katseltavaa. Vesi piti vaikuttavaa ääntä jään sisällä kuohuessaan.

Yritimme syöttää kuukkeleita kädestä, mutta eivät uskaltaneet tulla syömään. Jätimme  niille evästä puuhun. 

Tiistaina 3.4 lähdimme lumikenkäilemään Pyhävaaralle  Rukan kupeeseen. Vaihtoehtona oli myös Valtavaaran huiputus, mutta valitsimme Pyhän jyssäys-nimisen kuuden kilometrin reitin. Sää oli pilvinen ja näkyvyys oli todella huono. Lunta, räntää ja vettäkin taisi välillä sataa. Vaatteita kuivateltiinkin sitten retkeilypäivän päätteeksi mökillä.


Reitti alkoi heti kunnon nousulla. Näkyvyys kehno. 

Melko paljon oli tykkylunta puissa. 

Harmaudessakin on oma kauneutensa.


Evästauko pidettiin Pyhävaaran päällä kodalla.
Retkeilyjen lisäksi hiihdettiin lähes joka päivä, jokainen omaan tahtiinsa. Lämmiteltiin saunaa ja pidettiinpä tulia ulkona grillauspaikallakin. Ihasteltiin täysikuuta Kuusamon yllä ja nautittiin olosta ja kiireettömyydestä. Eräänä iltana bongasin Rukan ladun ylläpitämän avantouinti paikan. Se sattui olemaan saman lammen rannalla, vastapäätä meidän mökkiä. Sinne kuljettiin HC Kuusamon tropiikin "läpi", vaikkei se heidän palveluihin kuulunutkaan. Sauna oli juuri valmistunut ja todella hieno. Kävimme muutaman kerran avannossa miehen kanssa. Tytär ei rohjennut kastautua. Suosittelen lämpimästi Rukan ladun saunaa, jos talvella Kuusamossapäin liikutte. Ehdottomasti käymisen arvoinen.

Rukan ladun avantouintipaikka

Täysikuu ja mukavasti pakkasta.
Olipas hauska palata talvisiin tunnelmiin näin hurjan kuuman hellejakson päättyessä. 

Seuraava postaus viekin jo kesäkuiselle Hetta-Pallas vaellukselle valmistautumis-tunnelmiin.

Kuulumisiin; mutsi, joka hiihti vähiten ja hitaimmin :D





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti