sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Talviloma Thaimaassa

Tammikuun 12. päivä lähti lentomme Helsingistä kohti Thaimaan lämpöä. Pitkä lentomatka ei ole erityisen mieleinen meille selkäsäryistä kärsiville, mutta kyllähän sen kestää, kun tietää pääsevänstä pariksi viikoksi lämpimään. Pääsimme lentämään uudella Dreamlinerilla, jonka matkustusmukavuus oli selkeästi edeltäjiään parempi.

Reissu onnistui kyllä jopa yli odotusten, ja olikin yksi parhaimmista "rantalomista" minkä olemme tehneet, ellei paras. Paras ehkä siksi, että meillä oli mielekästä tekemistä (kiipeily), eikä vain pelkkää peruslöhöilyä (vaikka emme kyllä koskaan pelkästään löhöilekään). Kahta viikkoa ei olisi jaksanut samassa paikassa viettää rannalla maaten. Matkakohteena meillä oli Ao Nang Krabilla. Häämatkan teimme vuonna 2013 marraskuussa Krabilla sijaitsevalle rauhalliselle Koh Lantan saarelle, joten hieman oli käsitystä siitä millainen on Thaimaan ilmasto ja kultturi yms.

Reissusta olisi niin paljon mukavaa kerrottavaa, että päätin tehdä useampia postauksia. Tämä ensimmäinen kertokoon Ao Nangista, jossa hotellimme sijaitsi. Myöhemmin ajattelin postailla lähisaarista, joilla kävimme, ja myöskin kalliokiipeilystä, jota harrastimme useana päivänä lähirantojen kallioseinillä. 

Saavuimme Krabin lentokentälle varhain aamulla, eikä hotellihuoneemme ollut vielä valmis. Vaihdoimme kevyemmät vaatteet hotellin pesutiloissa päälle, ja suuntasimme Ao Nangin rannalle paikkoja ihmettelemään ja syömään vähän aamupalaa.

Ao Nang. Krabi. Thaimaa. Ensimmäinen loma-aamu.

Pitkähäntäveneitä Ao Nangin rannalla

Ao Nangin ranta oli kaunis
Majoituimme Ao Nang Orchid resortissa. Hotelli oli keskeisellä paikalla, eikä rantaan ollut kuin 200m kävelymatka. Kymmenen maissa saimme huoneen ykköskerroksesta, heti respan vierestä. Huone oli perussiisti, mutta ei mitään luksusta. Asetuimme taloksi, ja päätimme ottaa pienet päiväunet, koska lennolla emme saaneet nukuttua juurikaan. Päiväunien jälkeen lähdimme jo ensimmäiseen thaihierontaan. Otimme kumpikin jalkahieronnat, koska jalat tuntuivat lennon jälkeen kovinkin raskailta ja tukkoisilta. Kauan odotettu loma lämmössä oli alkanut.

Hotellin allas-alue oli viihtyisä
Allas-alue
Näkymät meidän hotellihuoneen parvekkeelta allas-alueelle ja bungaloveille



Hotellin allas-aluetta




Lähes päivittäin lähdimme pitkähäntäveneillä lähisaarille ja -rannoille. Venelippuja sai ostettua rantakadun kulmauksessa olevasta myyntikopista. Yleensä ostettiin menopaluut, ja kuskit tiesivät lippujen väreistä kuka oli menossa mihinkin saarelle tai rannalle. Kun 6-8 matkustajaa oli menossa samaan paikkaan, vene lähti liikkeelle. Liput lähisaarille maksoivat 400 pathia kahdelta hengeltä, eli reilun 10 euroa. Venematka kesti 10-15 minuuttia. Kävimme omin päin päiväretkillä kansallispuiston alueella sijaitsevilla Poda ja Chicken islandeilla. Niistä postaan myöhemmin lisää. Muutenkaan emme tarvinneet missään vaiheessa matkanjärjestäjän palveluita, vaikka Tuin reissulla olimmekin.

Pitkähäntäveneillä lähdettiin Railaylle kiipeilemään
Parhaimmat kiipeilymestat olivat Railaylla ja Tonsailla, joten venematkat suuntasivatkin usein sinne. Kiipeilyvarusteet painoivat jonkun verran ja köydellekin oli oma reppunsa. Usein jäimme kiipeilyn jälkeen rannalle uimaan ja köllöttelemään ennenkuin otimme paluuveneen takasin Ao Nangiin. Kiipeilystä teen myöhemmin erillisen postauksen. Olehan kuulolla, jos kiipeily kiinnostaa!

Ao Nang itsessään oli ihan kivankokoinen kylä, mistä löytyi lähes kaikkea mitä lomalla voi tarvita. Oli ravintoloita, pieniä kauppoja, matkamuistokauppoja, krääsäkauppoja, apteekkeja, lääkärikeskus jne.

Ao Nangin pääkatu
Matkamuisto -ja krääsäkauppoja oli joka kadunkulmassa, ja tinkimiskulttuuri rehotti valloillaan. Hintaa sai tingattua usein jopa puoleen lähtöhinnasta.

Käsintehtyjä saippuoita

Käsintehtyjä kynttilöitä

Krääsäkauppoja oli pilvin pimein. Itse ihastuin noihin valloittaviin norsureppuuihin.

Sadepäivänä shoppailtiin tuliaisostoksia

Tuliaisiksi ostettiin vähän kesävaatteita, t-paitoja, lökäreitä (löysät kangashousut), pieniä somia pussukoita, pasminahuivi, reppu sun muuta pientä. Kovin suuria ostoksia emme tehneet. Viikonloppuisin Ao Nangin moskeijan lähellä oli pienimuotoiset markkinat. Siellä käppäiltiin yhtenä iltana. Moskeijalle oli reilun kilometrin matka meidän hotelliltamme.

Ao Nangin moskeija oli valaistu väriä vaihtavin valoin.

Ravintoloita oli Ao Nangissa paljon, ja useassa tarjottiin thaimenun lisäksi intialaista ja italialaista ruokaa. Joissakin sai myös skandinaavista sapuskaa, mutta ne kierrettiin kaukaa, samoin pari suomibaaria, jotka Ao Nangista bongattiin. Ruoka oli erittäin hyvää ja halpaa. Kaksi ihmistä söi ja joi ihan kunnon aterian alle 15 eurolla. Katukeittiöistä söi sitäkin halvemmalla.  Esimerkkinä pad thai chicken maksoi 80 pathia, eli pari euroa. Katukeittiöistä sai myös pancakeja kymmenillä erilaisilla variaatioilla, fruitshakeja, coconut juomia ja paljon muuta. 

Hotellimme lähellä sijaitseva intialainen ravintola Tandoori Nights oli yksi suosikkiravintolamme.

Tandoori Nights ravintola sijaitsi tämän rakennuksen oikeassa alakulmassa


Ruoka oli hyvää ja halpaa. Pad thai chicken.

Alkupaloiksi herkullisia tomaatti-valkosipulileipiä eli bruschettoja.
Sringrollseja chilikastikkeella tuli syötyä ehkä vähän liikaakin. 

Banana-pancake nutellalla. Nam!
Illalla auringonlaskun aikaan kävelimme usein Ao Nangin rannalle. Oli mukava istua ja katsella pitkähäntäveneitä ja hyväntuulisia ihmisiä, nauttia ihanasta lämmöstä ja pienestä merituulesta. Useana iltana istuin hiljaa, ja hengittelin tätä energiaa varastoon paukkupakkasten varalle.

Ao Nangin auringonlaskut olivat kauniita. Iphone kuva on zoomattuna rakeinen.

Pitkähäntäveneet rannalla auringonlaskun aikaan
Hotellin uima-altaalla kävimme muutaman kerran uimassa ja lepäilemässä varjon alla. Suorassa auringonpaahteessa ei olisi voinut kauaa olla, muuten olisi nahka kärynnyt. Allasaluetta koristi kauniit plumeriapensaat, joista putosi kauniita kukkia veteen kellumaan. 

Plumerian kukat olivat kauniita ja ihanan tuokuisia. Niitä kellui hotellin uima-altaassa.

Ao Nangin katua ilta-aikaan

Ranta-kadulla oli jokin kalastusaiheinen patsas. 

Päätimme, että lähdemme joka talvi pariksi viikoksi Thaimaan lämpöön. Kanariansaaret eivät meitä enää innosta, vaikka omalla tavalla ihan kivoja ovatkin. Siellä vaan tahtoo tulla kylmä auringonlaskiessa, ja tarvitsee pakata mukaan lämmintä vaatetta taretakseen. Thaimaassa sitä ongelmaa ei ole. Lämpö ei laske alle 25 asteen yölläkään ja ainoat vaatteet joita matkalla tarvitsee ovat shortsit, topit ja uikkarit. Kahteen viikkoon ei paljon muita kenkiä pidetty jalassa kuin sandaaleja.
Kuumuus, joka Thaimaassa on, ei ole sietämätöntä ja siihen tottuu parissa päivässä. Suomessa yli 30 asteen kuumuus tuntuu on ihan erilaiselta. Ehkä Thaimaassa kosteuspitoisuus helpottaa. Sadepäiviä ei varsinaisesti ollut yhtään, vaikka useana päivänä sadekuuroja tulikin. Sateet olivat melko nopeita kuuroja. Hetken saattoi sataa kaatamalla, ja pian taas paistoi.

Loma oli onnistunut ja ihokin sai vähän väriä pintaan, vaikka aurinkoa ei ottamalla otettu kertaakaan. Kotiin palattiin perjantaina 27.1 hieman jetlagista kärsivinä, mutta rentoutuneina ja piirun verran onnellisempina.

Teen piakkoin erilliset postaukset kiipeilystä Thaimaassa, Poda ja Chicken islandeilta, sekä Railaylta (ja Tonsailta). En millään olisi saanut niitä mahtumaan tähän samaan postaukseen, niin paljon on ihania lomakuvia teidän kanssa jaettavaksi.

Pysyhän kuulolla!

Terveisin, Mama


ps. Kuvat on otettu puhelimella. Tällä kertaa järkkäri jätettiin kotiin.















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti