sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Kultareitti Lemmenjoen kansallispuistossa


Kesälomareissumme heinäkuussa 2019 kulki Etelä-Karjalalasta itärajaa pitkin kohti Lappia. Mitä matkalla on tähän mennessä koettu, voit lukea aiemmista postauksista. 

Kiilopäältä matkamme jatkui Suomen suurimpaan kansallispuistoon Lemmenjoelle. Lemmenjoen kansallispuisto on perustettu 1954. Sen kullankaivuusta ja muusta historiasta voi lukea lisää täältä.  Leiriydyimme kansallispuiston ainoalle parkkipaikalle Njurgulahteen. Varasimme seuraavaksi aamuksi venekyydin Kultahaminaan. Kyyti lähtisi kilometrin päässä sijaitsevan Ahkun tuvan rannasta.

Lemmenjoki. Taustalla Joenkielisen tunturi.
Venekuljetus Kultahaminaan kesti tunti 40 minuuttia ja maksoi 25 euroa henkilöltä. Maisema joella oli kaunista, ja voi vaan kuvitella miten ihana tuota jokea pitkin olisi meloa kaikessa rauhassa, kiireettä.
Reitin varrella oli useita matalia kohtia, joissa meidän piti nousta veneestä ja kävellä polkua pitkin vähän matkaa, jotta kuljettaja sai ajettua veneen matalan kohdan yli. Ravadasjärvellä pidimme pienen tauon, ja sitten matka jatkui vielä muutaman kilometrin Kultahaminaan.

Saimme etupenkin paikat veneestä. 


Kultahaminassa oli kullankaivajat lähdössä mönkijöillä kaivauksille, ja juttelimmekin heidän kanssaan vähän aikaa ennen vaellusurakan aloittamista. Sitten virittelimme rinkat selkään ja lähdimme matkaan. Kultareitti lähti heti jyrkästi nousemaan. Onneksi en ollut lukenut reittiselostusta liian tarkkaan. Oltiin autuaan tietämättömiä, että edessä olikin reitin vaativin osuus heti alkuun. Turhaan ei reitin alkua ole nimetty hengenahdistuksen mäeksi, sillä painava rinkka ja alkumatkan tottumattomuus tuntui jaloissa ja koko kropassa kiitettävästi. Lämmin sää ja mäkäräiset loivat tietenkin vielä oman efektinsä, mutta sitähän se Lapin kesä parhaillaan on. 

Alkumatkassa mönkkäriuralla

Kultareitti kulkee aluksi monen monta kilometriä kullankaivajien mönkkäriuraa pitkin. Metsä oli kauttaaltaan mäntykangasta. Jätimme käymättä paikassa, jossa ensimmäinen kultalöydös oli tehty, koska se olisi tehnyt hieman turha lenkin reittiin. Kapsuojan leiripaikkakin meni ohi heti alkumatkasta, emmekä käyneet sitä katsomassa, vaan suuntasimme kohti Morgamojan Kultalan autiotupaa. Reitti nousi loivasti ja laskeutui välillä turnturipurojen verrelle. Mäntymetsät muuttuivat tunturikoivikoiksi.

Morgamojan Kultalan autiotupa

Autiotuvan pihapiiriä ja tunturipuro

Morgamojalla valmistettiin lämmin ruoka ja pidettiin muutenkin taukoa. Ennen matkan jatkumista täytettiin vielä vesipullot raikkaalla tunturipuron vedellä.

Uusilla energioilla jatkettiin matkaa kohti Pellisen lakea. Parin kilometrin verran napakkaa nousua ja maisemat olivatkin taas täysin erilaiset tunturikoivikkojen muuttuessa tunturipaljakaksi. Pellisen laella pidettiin taas juoma- ja napostelutauko, ja katseltiin karttoja. Päätimme jatkaa edelleen Kultareitillä, vaikka olimme lukeneet Kultareitin sivussa sijaitsevan Karhu Korhosen kirjaston olevan käymisen arvoinen paikka. 

Pellisen laella oli upeat maisemat 360*
"Älä tallaa nurmikoita"-kyltti Pellisen laella
Pellisen laelta reitti jatkui kohti Mattit Ravadaksen leiripaikkaa Gaskoaivin vasenta puolta myötäillen. Maasto oli helppokulkuista varvikkoa ja pientä tunturikoivikkoa.

Taustalla Maarestatunturit
Mönkijäurat onneksi loppuivat Pellisen laelle, niitä oli vähän tylsä kävellä. Polku muuttui jossain vaiheessa tavalliseksi poluksi. Matkan varrella näkyi "muistoja" kullankaivuusta; öljytynnyreitä ja muuta rautaromua oli siellä täällä, vanhoja kaivinkoneitakin. Maisemat olivat kuitenkin kauniit syvälle Lemmenjoen kansallispuiston erämaihin ja tunturin lakeja oli silmänkantamattomiin.

Kaunista tunturimaisemaa
Reitti laskeutui hiljalleen Mattit Ravadakselle ja tunturikoivikko muuttui taas hieman korkeammaksi metsäksi. Mattit Ravadaksen leiripaikalla oli uutuuttaan hohtava autiotupa, käymälä ja nuotiopaikka. Pidimme pienen tauon, mutta sitten oli pakko jatkaa matkaa, kun itikoita ja mäkäräisiä oli aivan liikaa tässä koivuvoittoisessa maastossa.

Mattit Ravadaksen taukopaikka oli samannimisen joen varrella kauniilla paikalla.



Tähän mennessä olimme kulkeneet 12,2 kilometriä ja vielä oli muutama jäljellä Ravadasniemen leiripaikalle, johon olimme aikoneet mennä yöksi. Reitti kulki Mattit Ravadas jokea myötäillen ja välillä kävimmekin joenvarressa täyttämässä juomapulloja. Joen kohina kuului polulle ja sitä kuunnellessa viimeiset kolme kilometriä taittuivat melko nopeasti. 

Luonnon oma taideteos
Maasto oli taas muuttunut mäntyisemmäksi ja polkua pitkin oli mukava kävellä, vaikkakin päivän kävelyt alkoivat jo hiukan painaa jaloissa.

Saavuttiin Ravadasniemen kauniille leiripaikalle illalla seitsemän maissa. Kävelimme alueen ympäri ja katsastimme mukavan telttapaikan hieman sivummasta. Eräs seurue oli nuotiolla evästelemässä, mutta he aikoivat vielä jatkaa matkaansa eteenpäin. Tämä seurue olikin vasta toinen, johon Kultahaminan jälkeen törmättiin, joten rauhallista oli Lemmenjoella vaellella. 

Ravadasniemen leiri- ja nuotiopaikka sijaitsee kahden joen; Mattit Ravadaksen ja Ravadasjoen risteyksessä

Kaunis ilta-aurinko jokien risteyskohdassa
Iltatoimien jälkeen olimmekin jo valmiit yöpuulle. Uni tuli taas jossain vaiheessa yötä, ja aamuyöllä tuntui jopa hiukan viileältä. Lämpötila käväisi melko lähellä nollaa ja joen läheisyys teki ilmasta vielä koleamman tuntuisen. Yöllä heräsimme siihen, kun koiralla ei ollut kaikki hyvin. Se hengitti todella tiheään. Kaivoin koiran pois hänen omasta makuupussista. Hän oli todella kuumissaan. Viilensimme häntä vedellä ulkoisesti ja juotimme vettä. Sitten hän alkoi virkoamaan ja hengitys rauhoittui, samoin pulssi laski. Hänelle oli tullut lievä lämpöhalvaus makuupussissa, eikä hän päivän taivalluksesta väsyneenä kai ymmärtänyt itse kömpiä pussista ulos. Säikähdettiin kyllä tosi kovin nuutunutta koiraa, ja mietimme jo autolle palaamista samantien, mutta aamulla koira oli taas jo ihan oma itsensä. 

Aamuauringossa oli hyvä tuulettaa makuupussit ja muut vermeet.
Aamupuron ja kahvien jälkeen purimme leirin ja jatkoimme matkaa kohti Ravadasköngästä. Sää oli taas todella lämmin, lähemmäs 20 lämpöastetta. Koira sai käydä vilvoittelemassa aina kun mahdollista.
Leiripaikalta oli kolmisen kilometriä Ravadaskönkäälle, puiston ehkä suosituimmalle nähtävyydelle. Polku oli helppokulkuista kumpuilevaa mäntymaastoa. Viimeinen kilometri oli jyrkkää laskua, sitten alkoikin jo Ravadaskönkään kuohujen kohina kuulua. 

Ravadaskönkään alkupään kuohuja

Kävelimme polkua pitkin könkään reunoja mukaellen. Välillä pysähdyimme ihastelemaan veden voimaa suuressa uomassa. 

Ravadasköngäs on valtavan suuri. Valokuvasta ei saa mitään käsitystä sen suuruudesta.
Ravadaskönkään viimeinen putous
Vakoiset kuohut olivat valtavan upeat ja pauhu korvia huumaava. Liian lähelle könkään reunoja ei saanut mennä, vaikka merkkinarun takana polkuja risteilikin. Ravadasköngäs on puiston rajoitusosaa, jossa liikkuminen on sallittu vain merkityillä poluilla.
Ravadasjoki on Lemmenjoen kansallispuiston suurin joki, ja loppua kohti sen virtaus lisääntyy. Vesi on uurtanut kallioon huikeat uomat ja hiidenkirnumaisia muotoja. Ravadasköngäs muodostuu sarjasta erilaisia putouksia, joista viimeinen on suurin n. 10 metriä korkea. Lisää Ravadaskönkäästä voi lukea Retkipaikan sivulta.

Ravadaskönkäältä jatkoimme matkaa Ravadasjärven autiotuvalle. Pidimme siellä lounastauon. Pieni, ilmeisesti ranskalainen turistiryhmä oli samaan aikaan tuvan pihapiirissä, ja heillä oli järjestettyä ohjelmaa tulen äärellä. Näytti ja kuulosti niin hienolle, kun joku joikasi heille. Kuuntelimme joikua sivummalla samalla kun laitoimme ruokaa trangialla. 

Ravadasjärven autiotuvan pihapiiri oli iso.
Ravadasjärveltä takaisin Kultahaminaan olisi oikea Kultareitti kulkenut, mutta me jatkoimme matkaa kohti Njurgulahtea, eli lähdimme palaamaan takaisin lähtöpisteeseen. Tarkoituksenamme oli kävellä Searitknivan tai Sotkajärven leiripaikalle, viettää yö siellä ja kiertää Joenkieleisen kautta takaisin parkkipaikalle. 

Reitti oli taas helppokulkuista ja kaunista mäntymetsää

Polku mutkitteli Lemmenjoen vartta pitkin. Leiripaikkoja oli muutaman kilometrin välein ja lähes kaikissa pidimme juoma- tai välipalatauon. Lemmenjoen yli pääsi kahdesta kohdasta köysissä vedettävällä veneellä. Me menimme yli Searitknivasta. Siinä kohtaa hieman harhauduimme varsinaiselta reitiltäkin, kun lähdimme jatkamaan matkaa joenviertä kulkevaa polkua pitkin. Se olikin virhe. Polku tekikin pienen metsälenkin, ennen kuin palasi taas joen varteen, joten jouduimme tulemaan takaisin Searitknivalle ja katsomaan karttaa ja reittimierkintöjä hieman tarkemmin.

Vene, jolla Lemmenjoen yli pääsee omatoimisesti

Sotkajärven risteyksessä pidimme tauon ja tutkailimme säätietoja. Seuraavaksi päiväksi oli luvassa vesisadetta ja sumua. Teimme päätöksen jättää menemättä Joenkielisen kautta, ja lähdimme suoraan kävelemään parkkipaikkaa kohti. Sotkajärveltä oli enää viisi kilometriä asuntovaunulle, ja vaunussa nukkuminen houkutteli paljon enemmän kun vesisateessa teltassa. Olisimme joutuneet vaunussa kuivattelemaan kaikki retkeilykamppeet, jos olisimme vielä maastoon jääneet, joten päätimme päästä helpommalla. 

Vaellus jäi siltä osin hieman torsoski, mutta aamuyöstä alkanutta sateenropinaa oli paljon mukavampi kuunnella omassa sängyssä vaunussa, kuin retkipatjalla teltassa. Joenkielisen valloitus jäi siis seuraavaan kertaan. 

Kaiken kaikkiaan vaellusmatkaa kertyi noin. 35 kilometriä. 

Reitti vielä lukuina:
Njurgulahti - Kultahamina venekyydillä
Kultahamina - Morgamojan Kultala 4,6km
Morgamojan Kultala - Pellisen laki 1,9km
Pellisen laki - Mattit Ravadas 5,8km
Mattit-Ravadas - Ravadasniemi 3km
Ravadasniemi - Ravadasköngäs 3km
Ravadasköngäs - Ravadasjärvi 1km
Ravadasjärvi - Härkäkoski 2km
Härkäkoski - Seartikniva 5km
Searitkniva - Sotkajärvi 3,5km
Sotkajärvi - Njurgulahden parkkipaikka 5km

Lemmenjoelta kesälomareissumme jatkui Utsjoen kautta Norjan Pykeijaan. Siitä lisää seuraavassa postauksessa. 

Lemmenjoen kansallispuisto oli 14. puisto jossa vierailimme. Pallas-Ylläs, UKK, Oulanka, Hossa ja Repovesi on koluttu useaan otteeseen ja varmasti tullaan vielä näihinkin palaamaan. Välillä on mukava valloittaa joitakin itselle uusia puistoja. Lemmenjoki oli ehdottomasti kokemisen arvoinen puisto. Hienoa olisi vielä joskus vaeltaa sen laajoilla erämaa-alueilla, jossa koskematonta tunturiluontoa riittää. Täytyy ensin olla riittävän varma kompassin kanssa ennenkuin uskaltaa erämaihin lähteä samoilemaan.



Mukavaa helmikuuta, se on kohta jo kevät! :)













Ei kommentteja:

Lähetä kommentti