maanantai 20. elokuuta 2018

Hetta-Pallas vaellukselle valmistautuminen

Retkeilijöinä olimme tähän asti olleet lähinnä päiväreput selässä patikoivia rauhallisesta tahdista ja maisemista nautiskelevia. Tutuksi on tulleet useat eri kansallispuistojen polut. Lappi on kuitenkin ehdoton retkeilyn ykköskohde, jos meiltä kysytään. Ne, jotka lapissa ovat retkeilleet, eivät kaipaa perusteluja miksi näin on. Niille, jotka eivät vielä ole lapin lumoa päässeet kokemaan, sanon vain, että käy ainakin kerran elämässä lapissa. Takaan, että tykkäät. 
Toki nautimme myös lähiluonnossa liikkumisesta. Luontoliikunta onkin viime aikoina vallanut yhä enemmän sydämiämme. Liikumme retkeillen, maastopyöräillen ja kalliokiipeillen. Muutaman kerran kesässä myös meloen. 

Mistä sitten saimme kipinän lähteä vaeltamaan, ja miksi juuri Hetta-Pallas?

Viime kesänä ollessamme joka kesäisellä lapin reissullamme, alkoi kyteä ajatus vaeltamisesta. Lomailimme Hetassa Hetan kodalla, jossa seurasimme kun yrittäjät veivät ja hakivat vaeltajia venekyydillä Hetta-Pallas reitille ja reitiltä pois. Vaellukselle lähtevät retkeilijät olivat niin innoissaan, ja vaeltamasta tulevat olivat silmin nähden onnellisen euforisessa mielentilassa, vaikkakin väsyneitä ja reissussa rähjääntyneitä. Tuolloin aloimme miettiä, miten hienoa olisi itsekin vaeltaa tuo Suomen vanhin ja suosituin retkeilyreitti. Nähdä nuo upeat tunturimaisemat, ja kokea rinkan paino selässä joka askeleella. Kokea erilaiset säätilat ja mahdolliset epämukavatkin tuntemukset.  
Pallas-Ylläs tunturin kansallispuisto oli meille tuttu päiväretkiltä; Taivaskeron kierros Pallaksella ja Hetasta Ounastunturin huipun Pyhäkeron reitit olimme jo tehneet. Tuntui jotenkin itsestäänselvältä valita ensimmäiseksi vaellusreitiksi Hetta-Pallas.

Talven aikana vaellusinnostuksemme senkun kasvoi. Tehtiin useita hankintoja tulevaa vaellusta varten, luettiin vaellusblogeja, katsottiin youtube videoita ja luettiin vaelluskirjoja. Tutkiskeltiin millainen teltta olisi hyvä meidän tarpeisiimme, ja hommattiin kolmen vuodenajan teltta, Exped Mira 2, joka osoittautui myöhemmin hyväksi valinnaksi. Ostin itselleni Helsportin Alta Woman makuupussin, jossa on extratoppaukset lantion ja jalkaterien kohdilla. Molemmille hankittiin Expedin ilmatäytteiset makuualustat, sekä Black Diamontin teleskooppi vaellussauvat. Pikkuhiljaa varastoon alkoi kertyä myös kuivaruokapakkauksia, kuivapusseja, karttoja, kompassi, ja paljon muuta retkeilytarviketta. Nälkä kasvoi syödessä varusteita hommatessakin. Ehkä vähemmälläkin varustelulla olisi pärjännyt. 

Tutustuimme ruokien kuivatukseen, mutta viime metreillä ennen vaellusta, päätimme turvautua kuitenkin valmiisiin pussiruokiin. Olihan tämä ensimmäinen vaelluksemme, ja siinä oli monenlaista haastetta jo muutenkin. Henkistä haastetta ja jännitystä taisi kuitenkin olla enemmän kuin fyysistä. 

Valmistautuminen oli siis ollut melko huolellista ja paras oli vasta edessäpäin; Hetta-Pallas, tai meidän tapauksessa Pallas-Hetta. 

Seuraavissa postauksissa pääset mukaan tunturiin omalta sohvaltasi. Pysy kuulolla. 

Opastaulu Pallas-Hetta reitin alussa. Hetta 55km.


Elokuisin terveisin, Mutsi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti